Słomki z plastiku – czym je zastąpić?

0
128
plastikowe słomki, wielorazowe słomki, eko słomki
fot. pexels.com

Czym zastąpić plastikowe słomki?

Plastikjest materiałem, z którego wytwarza się wiele przedmiotów codziennego użytku. Jednym z nich są bez wątpienia słomki. Od kilku lat temu plastikowe rurki znajdują się pod ostrzałem. Używa się ich na potęgę w kawiarniach, pubach i restauracjach. Trudno odmówić im użyteczności, ale nie mają one swoich zwolenników wśród osób ceniących sobie ekologiczne rozwiązania. Tylko w samych Stanach Zjednoczonych każdego dnia zużywa się 500 milionów słomek! Rezygnując z plastikowych słomek dbamy o nasze środowisko.

słomki, bio, ekologia
fot. pexels.com

Krótka historia słomek

Plastikowe słomki stały się popularne pod koniec XIX wieku. Ale znane były ludzkości już wcześniej. Korzystali z nich Sumerowie, by skosztować warzonego piwa poniżej linii fermentacji. Do tego celu stosowali długą, cienką rurkę zrobioną z metalu. W XIX wieku słomki produkowano z papieru. Papierowe słomkido picia były powszechnie używane do połowy lat 70. XX wieku, kiedy to zastąpiły je trwalsze i pozornie lepsze plastikowe rurki.

W dobie eliminowania plastiku z naszego życia, jakie słomki wybrać zamiast plastikowych?

Metalowe słomki

Metalowe słomkiw ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Są wielokrotnego użytku, zatem idealnie wpisują się w filozofię zero waste. Produkuje się je ze stali nierdzewnej w kilku wersjach kolorystycznych. Dostępne są rurki proste oraz zakrzywione. Ich zaletą jest możliwość mycia w zmywarce.

Rurki ze sali nierdzewnej można używać do napojów zimnych i ciepłych. Jest to produkt bardzo trwały, który będzie służyć przez lata. Słomki są odporne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Świetnie sprawdzą się również w lokalach gastronomicznych. Możliwość wyparzania ich oraz wielokrotnego użytku sprawia, że metalowe słomki mogą wyprzeć plastikowe z wielu restauracji.

Szklane słomki

Są odporne na wysokie i niskie temperatury, stąd można jest używać do gorących i zimnych napojów. Można je myć w zmywarce i wyparzać, a dzięki idealnie gładkiej powierzchni i zaokrąglonym brzegom utrzymanie słomek w czystości jest bardzo łatwe. Szklane słomkinie zmieniają też smaku napojów i są bardzo efektowne. Prezentują się elegancko przez to letnie drinki mogą wyglądać jeszcze bardziej dekoracyjnie. Ich wadą jest jednak to, że mogą się stłuc. Kruchość materiału sprawia, że nie jest to produkt dla dzieci, które mogą przegryźć słomkę.

Bambusowe słomki

Bambus to materiał, który zrewolucjonizował rynek produktów ekologicznych. Wykonuje się z niego wszystko: od papieru po przybory toaletowe. Powstały również słomki bambusowe.

Można je używać wielokrotnie. Ich wadą jest sztywność, co w przypadku dzieci stanowi pewne ryzyko przebicia podniebienia. W wygodny sposób można je również czyścić, ale wymagają bardzo starannego osuszenia przed ponownym użyciem.

Papierowe słomki

papierowe słomki, słomki, ekologia
fot. pexels.com

Wyeliminowane z rynku w latach 70. XX wieku papierowe słomki, wracają w wielkim stylu. Są wytrzymałe i można je kupić w kilku wersjach kolorystycznych. Mogą mieć różne wzory i kolory przez co wiele osób postrzega je jako szczególnie dekoracyjne. To sprawia, że są coraz bardziej popularne w lokalach gastronomicznych. Nadają się do napojów zimnych i letnich. Nie rozpadają się po namoczeniu. Zachowują swój kolor i kształt przez dłuższą chwilę. Są one również biodegradowalne. Możemy je wyrzucić na kompost lub do kosza z bioodpadami. Rozłożą się w ciągu kilkunastu tygodni. Ich zaletą jest również niska cena.

Słomki ze słomy

Ta propozycja na pewno nie zdziwi naszych dziadków. Niektórzy jeszcze pamiętają, że słomki z trawy czy zbóż były stosowane do zimnych napojów, zwłaszcza w czasie pracy na polu.

Dziś na rynku dostępne są jednorazowe słomki z pszenicy. Są oryginalne i zachwycają prostotą wykonania. To produkt w pełni naturalny, biodegradowalny.  Słomka z pszenicy nadaje się do stosowania w przypadku zimnych napojów. Można ją wykorzystać w niższych i wyższych szklankach. Nie namokną tak szybko jak papierowe rurki. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju naturalne słomki mogą zawierać śladowe ilości glutenu, o czym muszą pamiętać alergicy.

Na rynku pojawiają się również słomki z makaronu, które wzbudzają ciekawość wszystkich. To na pewno jedne z oryginalniejszych słomek. Z powodzeniem można ich używać zarówno do zimnych jak i ciepłych napojów. Podobnie jak te z papieru są w pełni kompostowalne. Z kolei, słomki z mączki ryżowejcharakteryzuje zdecydowanie jaśniejszy kolor niż wspomniane słomki z makaronu. Mają one jednak całkiem podobne właściwości, ale są nieco droższe od słomek z makaronu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here