Czosnek i jego najważniejsze właściwości

0
205
Czosnek ma wiele prozdrowotnych właściwości
fot. Pixabay.com

Czosnek to naturalny antybiotyk, który każdy znajdzie we własnej kuchni. Jego walory smakowe, zapachowe i lecznicze są dziś nieocenione. Znany od ponad pięciu tysięcy lat, od zawsze służył ludzkości do tego, aby wspomagać i leczyć. Czy znacie jednak wszystkie właściwości czosnku? Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/czosnek-naturalny-antybiotyk-cudowne-wlasciwosci-czosnku/

Dlaczego warto wspomagać się czosnkiem?

Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, bogatym w związki siarki, allicynę, flawonoidy, witaminy z grupy B, potas, selen, wapń, magnez oraz olejki eteryczne. Jest pierwszą bronią w walce z wirusami i bakteriami. Gdy więc tylko zauważymy u siebie pierwsze objawy przeziębienia lub grypy, warto zjeść surowy ząbek czosnku. Dobrym rozwiązaniem jest też rozgniecenie kilku ząbków i położenie ich na talerzyku niedaleko głowy tuż przed snem. Jeśli nasze przeziębienie jest w początkowej fazie, jest spora szansa, że rano po objawach nie będzie już śladu. Co najważniejsze – w przeciwieństwie do antybiotyków jego zażywanie nie zniszczy nam flory jelitowej, dlatego tym bardziej warto po niego sięgać.

Ponadto czosnek znacznie wspomaga odporność. Związki siarki, które w nim występują, stymulują układ odpornościowy do właściwej pracy. Dodatkowo usuwa również z organizmu substancje toksyczne takie jak rtęć czy ołów.

Czosnek działa również na układ trawienny, usprawniając metabolizm i pracę jelit. Zmniejsza również stężenie złego cholesterolu, wspomaga leczenie cukrzycy i przyspiesza wydalanie tłuszczów z organizmu, pomagając w walce z nadmierną tkanką tłuszczową.

Profilaktyczne działanie czosnku

Według naukowców czosnek wykazuje również silne działanie profilaktyczne. Jego regularne spożywanie chroni przed wystąpieniem zawału serca i udaru. Zapobiega przede wszystkim powstawaniu zakrzepów oraz osadzaniu się na ścianach naczyń krwionośnych złego cholesterolu i kwasów tłuszczowych, a ponadto rozpuszcza blaszki miażdżycowe.

Lekarze również przebadali działanie czosnku w profilaktyce raka. Okazuje się, że włączenie czosnku do diety może zapobiegać nowotworom żołądka i prostaty. Działanie hamujące namnażanie się komórek nowotworowych ma allicyna, która przekształcana jest w organizmie w związki siarki. Dlatego tym bardziej spożywanie rozgniecionego ząbka czosnku codziennie, jest wskazane. Wielu osobom nie pasuje jego ostry smak i posmak, który jeszcze długo pozostaje w ustach. Warto więc wówczas pomyśleć o suplementach w tabletkach.

Zobacz też: http://www.kosmetyka.edu.pl/suplementy-warte-stosowania/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here